"Ovo nije samo koncept. Ovo je pregled prvog, potpuno električnog SUV-a Jaguar koji će biti na cesti 2018. godine. To će biti prvo električno Jaguar vozilo na baterije ikada i otvorit će novo poglavlje u povijesti naše legendarne marke.”
Ian Callum, Jaguar Director of DesignI‑PACE Concept omogućio je našim dizajnerima luksuz beskompromisne potpuno električne platforme od samog početka. Uz veliki paket baterija između kotača i motora na svakoj osovini, imali smo priliku promijeniti osnovne proporcije jednog SUV-a.

Prvo, bez motora koji bi se ugradio sprijeda, poklopac motora ne mora biti dugačak kao kod običnog automobila. Kao posljedica toga, kabina se može gurnuti više prema prednjem dijelu automobila kako bi se omogućio ‘cab-forward’ izgled s vanjske strane, stvarajući pritom puno više prostora unutra - uključujući 70 mm prostora za noge putnika na stražnjim sjedalima.

Ovo zauzvrat omogućuje veće vjetrobransko staklo, koje uz panoramski stakleni krov u punoj dužini stvara veći osjećaj prostora za sve putnike.

“U ranoj fazi složili smo se za ovaj ‘cab-forward’ dizajn, koji je uistinu ključan za prednji dio linije krova, ali također i za dojam prostora unutra.”
Dr Wolfgang Ziebart, Jaguar Land Rover Technical Design Director

U međuvremenu, zadržavajući najkraće moguće prednje i stražnje prepuste i produžavajući prostor između prednjih i stražnjih kotača - kako bi se smjestio veći paket baterija, neophodan za veću autonomiju automobila (do 500 km) – omogućili smo automobilu stabilniji položaj na cesti.

Jaguar I‑PACE Concept | Dizajn od utrke do ceste

Bez obzira na ugodnom vizualnom osjećaju čvrstoće, I‑PACE Concept je aerodinamički izvrstan za svoju klasu. Značajke koje pomažu u postizanju koeficijenta otpora zraka od 0.29Cd uključuju zaobljeni oblik karoserije koja se spušta pri većim brzinama kako bi glatko presjecala zrak; ručke na vratima koje ostaju uvučene u vratima i podižu se samo kad je potrebno; i otvori za hlađenje koji se zatvaraju kada nisu potrebni. Također je tu veliki aero-optimizirani zračni kanal od prednje maske do podnožja prednjeg vjetrobranskog stakla - slično kao kod Jaguara C-X75 konceptnog automobila - što poboljšava protok zraka kada zrak ne mora prolaziti kroz njega.

Ono što je možda manje poznato o aero učinkovitosti je da je oblik stražnjeg dijela automobila barem jednako važan kao i prednji. U tu svrhu, tanak stražnji spojler smanjuje podizanje; nagnuti kut stražnjeg prozora je aerodinamički koristan (istovremeno omogućava 530 litara prtljažnog prostora) i stražnji otvori - gdje se obično nalaze ispušne cijevi-usmjeravaju turbulentan zrak iz lukova stražnjih kotača u bolji strujanje iza vozila.

Ovo su samo neki od načina na koji vrhunski oblik I‑PACE Concept-a doprinosi aerodinamičnoj učinkovitosti automobila. Upravo ta učinkovitost pomaže u postizanju najveće moguće snage baterije, kako bi se povećala autonomija automobila.

VIŠE PRIČA

I‑PACE CONCEPT

I‑PACE CONCEPT

Objavljeno: 12-01-2018

Upečatljiv pogled na naš prvi električni automobil s baterijama. All Wheel Drive pogon, 400 KS, 5 sjedala s autonomijom od preko 500 km (310 milja).
JAGUAR RACING

JAGUAR RACING

Objavljeno: 12-01-2018

Natjecanje na stazi u FIA Formula E World Championshipa-u osigurava nam realni, probni stol na visokim brzinama za usavršavanje tehnologija električnih automobila.
I‑PACE CONCEPT: <br>  OD UTRKE DO CESTE

I‑PACE CONCEPT:
OD UTRKE DO CESTE

Posted: 12-01-2018

Istražujemo putovanje od I‑TYPE Formula E trkaćeg automobila do I‑PACE Concepta. Otkrijte prvi, potpuno električni Jaguar automobil.
ISTRAŽITE OD UTRKE DO CESTE