Kontrola temperature važna je za bilo koji automobil, ali je posebno važna za električna vozila kao što su I‑PACE Concept i trkaći automobil I‑TYPE Formula E.U utrkama, učinkovito upravljanje zagrijavanjem znači da se vozači mogu brže i duže natjecati na stazi. Za cestovne automobile, kao što je I‑PACE Concept, vozači mogu ostvariti do 50km (30 miles) veću autonomiju između punjenja.

U I‑PACE Concept-u, potrebno je kontrolirati tri najvažnije temperature: baterije, motora i kabine vozača. Sofisticirani sustav upravljanja zagrijavanja automobila grije i hladi sve te elemente pojedinačno i skuplja energiju od jedne do druge. Dakle, ako se toplina generira u električnom motoru, to se koristi za zagrijavanje unutrašnjosti ili baterije ili oboje. Prijenos toplinske energije na ovaj način znači da se baterija najmanje koristi za grijanje, što rezultira većom snagom baterije koja je dostupna za veću autonomiju.

Jaguar I‑PACE Concept | UPRAVLJANJE ZAGRIJAVANJEM

“To je vrlo sofisticirani sustav u kojem možemo miješati topline koje se generiraju između ova tri različita izvora"
Dr Wolfgang Ziebart, Jaguar Land Rover Direktor sektora za tehnički dizajn

Osim što skuplja energiju koju proizvodi sam automobil, I‑PACE Concept opremljen je toplinskom crpkom koja uvlači zrak izvana i koristi ga za zagrijavanje unutrašnjosti. Energija iz vanjskog zraka pumpa se na višu temperaturu koristeći vrlo malo energije, čak i kada je vanjska temperatura relativno niska. Ovaj ugrijani zrak zatim se uvodi u vozačku kabinu, umjesto da se koristi konvencionalni električni grijač, što znači da je potrebno manje energije baterije za unutrašnje grijanje.

Utjecaj toplinske crpke je značajan. Kada je vanjska temperatura između 10 °C i 15 °C, korištenje toplinske crpke umjesto napajanja samo iz baterije može povećati autonomiju I‑PACE Concept-a do 50 km (30 milja).

VIŠE PRIČA

I‑PACE CONCEPT

I‑PACE CONCEPT

Objavljeno: 12-01-2018

Upečatljiv pogled na naš prvi električni automobil s baterijama. All Wheel Drive pogon, 400 KS, 5 sjedala s autonomijom preko 500 km (310 milja).
JAGUAR RACING

JAGUAR RACING

Objavljeno: 12-01-2018

Natjecanje na stazi u FIA Formula E World Championshipa-u osigurava nam realni, probni stol na visokim brzinama za usavršavanje tehnologija električnih automobila.
I‑PACE CONCEPT: <br>  OD UTRKE DO CESTE

I‑PACE CONCEPT:
OD UTRKE DO CESTE

Posted: 12-01-2018

Istražujemo putovanje od I‑TYPE Formula E trkaćeg automobila do I‑PACE Concepta. Otkrijte prvi, potpuno električni Jaguar automobil.
ISTRAŽITE OD UTRKE DO CESTE